Studeren voor een gezonde samenleving

Mentale gezondheid

Mentale gezondheid is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren.
Hoe kunnen we mensen helpen om mentaal weerbaarder te worden?

Steeds meer studenten hebben mentale problemen

Prestatiedruk, stress, burn-out. Steeds meer studenten ervaren mentale problemen blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut. Dat merken ook studiecoaches en studieloopbaanbegeleiders (SLB’ers). Maar wat is precies de rol van deze docenten in de ondersteuning van studenten met mentale problemen? Een vraag waarin onze onderzoeker Rynke Douwes vanuit de lectoraten Zorg voor Jeugd en Zorg en Innovatie in de Psychiatrie zich al langere tijd vastbijt. Rynke deelt de meest opvallende resultaten van haar onderzoek ‘De rol van docenten bij de mentale gezondheid van studenten’.

Van klimaatstress tot zorgen over studieschulden: aandacht voor mentale problemen bij studenten was nog nooit zo actueel. In het rapport ‘Harder Better Faster Stronger?’ dat in juni 2023 verscheen, probeert het Trimbos-instituut te achterhalen waar deze problemen vandaan komen. Wat dit rapport onvermeld laat, is hoe studiecoaches hiermee om dienen te gaan. “De rol van docenten bij het begeleiden van studenten met mentale problemen is niet expliciet vastgelegd”, constateert Rynke. “En dat terwijl een docent vaak de eerste persoon is bij wie een student binnen een hogeschool aanklopt. Veel docenten bieden ondersteuning, maar zijn vaak zelf nog zoekende in wat hun rol precies is en tot hoe ver die gaat.”

Mismatch van verwachtingen
Reden voor Rynke om te starten met haar PhD-onderzoek naar de rol van docenten bij de mentale gezondheid van studenten. Hierbij betrekt ze zowel docenten als studenten. “Mijn doel was om bij beide groepen de verwachtingen in kaart te brengen, zodat we deze beter op elkaar kunnen afstemmen”, legt ze uit. “Omdat er geen duidelijke richtlijnen zijn wat betreft de rol van een studiecoach bij mentaal welbevinden van de student, vullen beide partijen die zelf in. Daardoor ontstaat er soms een mismatch perspectieven van docenten en studenten.”

Van bewustmaker tot beschermer
In haar onderzoek inventariseerde Rynke de visie van studiecoaches en studenten op basis van prikkelende stellingen. Aan de hand van de antwoorden kon ze vier verschillende percepties achterhalen waarop docenten en studenten naar de rol van de studiecoach kijken. “Allereerst is er de ‘bewustmaker’. In deze rol herkent de studiecoach signalen van mentale problemen bij een student en maakt deze bespreekbaar. Als tweede is er de rol van ‘verbinder’, waarin het bieden van een luisterend oor centraal staat. In deze rol neemt de student het initiatief tot contact. Als derde is er de ‘doorverwijzer’, waarin de studiecoach meer een verwijzende rol op zich neemt. Tot slot is er de ‘beschermer’. In deze laatste rol is de studiecoach erg nauw betrokken bij de student en zijn er nauwelijks beperkingen in tijd en inzet. Studiecoaches zelf noemen dit de ‘Florence Nightingale’ types.” Resultaten laten zien dat docenten zichzelf vooral als verbinder en doorverwijzer zien, gevolgd door de rollen van bewustmaker en beschermer.

Teleurstelling voorkomen
Met het vaststellen van deze vier rolpercepties laat Rynke zien dat de verwachtingen op tal van punten uiteen kunnen lopen. “Ik heb veel studenten gesproken en uit hun verhalen komt soms naar voren dat een student vooral behoefte had aan een luisterend oor, terwijl de studiecoach de student naar de decaan doorverwees. Ook hoorde ik verhalen waarbij studenten soms enorm geholpen waren en zelfs uitval voorkomen werd als de studiecoach wel hetgeen bood waar de student behoefte aan had, bijvoorbeeld als de studiecoach oppikte dat het niet goed ging en dit bij de student aankaartte en de student net dat zetje gaf dat hij of zij nodig had.”

Behoefte aan professionalisering
Doel van het onderzoek van Rynke is niet om een ‘kant en klaar’ functieprofiel op te stellen voor docenten die studiecoach of SLB’er zijn. “Het is niet mijn intentie om te zeggen wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Mijn onderzoek laat vooral manieren zien om met de mentale gezondheid van studenten om te gaan.” Dat hier behoefte aan is, blijkt ook uit het Landelijk Kader Studentenwelzijn, waarin het expliciteren van rollen en bijbehorende professionalisering als speerpunten worden genoemd. “Wat mijn onderzoek in aanvulling daarop laat zien, is dat het ook belangrijk is om aandacht te geven aan het leren omgaan met verschillende rollen en de grenzen van deze rollen.”

Bewustwording via een intervisiespel
Rynke voert haar onderzoek zoveel mogelijk samen uit met studiecoaches en studenten. “Ik vind het heel belangrijk dat mijn onderzoek aansluit bij de behoefte in praktijk. Daarbij vormt bewustzijn de rode draad. Samen met collega-docent en student van de master Pedagogiek Johanna Petra Hoekstra is een intervisiespel ontwikkeld. Met dit spel ontdekken studiecoaches welke rol zij aannemen, soms zonder dat ze het zelf door hebben. Het geeft ook inzicht in andere manieren om situaties met studenten aan te pakken. Docenten die het spel gedaan hebben, gaven aan dat het erg verhelderend is om in teamverband eens de diepte in te gaan over het onderwerp en hierover ervaringen en kennis met elkaar uit te wisselen. Ook hielp het docenten bij het verkennen van grenzen. Waar stopt jouw taak als studiecoach? En hoe houd je daar grip op?”

Ondersteuningstool voor studiecoaches
Rynke werkt inmiddels aan het vervolg op het intervisiespel. “Daarbij denk ik aan een tool waarmee we de vier rolpercepties in het onderwijs bespreekbaar kunnen maken op een manier die past binnen ons onderwijsconcept. We zijn nu aan het verkennen hoe dat vorm kan krijgen zodat het voor docenten en studenten helpend is. Er valt nog een wereld te ontdekken.”

Opleidingen binnen het thema Mentale gezondheid

Master Social Work (joint degree)

Ontwikkel je tot change agent die zorgt dat de stem van (kwetsbare) mensen beter doordringt in de praktijk én beleid, in een steeds complexere en dynamischere samenleving. Leer hoe je regie kunt nemen in een veranderproces.
Voltijd | Deeltijd
2 jaar | 1 jaar
NL

Master Healthy Ageing Professional. Transitie Gezonde Samenleving

Wil jij ondernemend en interdisciplinair samenwerken om veranderingen in de samenleving teweeg te brengen? Zoek je een weg buiten de gebaande paden en hecht je aan diepgang? Dan is de master Healthy Ageing Professional iets voor jou!
Voltijd | Deeltijd
2 jaar | 1 jaar
NL

ReMa: Health Systems & Prevention track

Are you interested in clinical psychosocial research with a focus on health systems, health policy and prevention? The CPE track Health Systems and Prevention (HSP) might be the programme for you!
Voltijd
2 jaar
EN

MSc Business Admin – Health

The MSc in Business Administration - Health focuses on improving healthcare outcomes, patient experiences, and cost-containment. You address strategic tensions in our health system through a multidisciplinary approach and can emphasize either managerial or economic issues.
Voltijd
1 jaar
EN

Minor Expeditie het Gezonde Noorden

Hoe zorg je voor een veerkrachtige en gezonde leefomgeving voor jong en oud? In deze minor draag je daar als student van het mbo, hbo en wo aan bij, met elkaar én met inwoners, bedrijven en de lokale overheid van Appingedam.
Voltijd
1/2 jaar
NL

Summer school Arts in Health

Healthcare systems are increasingly unable to keep up with the rising costs and complexity of treatment and care. Their traditional reliances are driving health systems to the point of collapse. Arts in health provides an innovative approach to supporting care, well-being, and to encourage healthy living.
1 week
EN

Traineeship Hi!Noord Zorg en Gezondheid

Ben jij een ambitieuze starter die wil bijdragen aan de toekomst van het gezondheidsdomein? Tijdens dit traineeship stap je in de wereld van zorg en welzijn en groei je als persoon en professional. Het is een samenwerking tussen de Hanze en VONK en ontwikkeld in het kader van Hi!Noord.
1 jaar
NL

Open Leersessies Transitie Gezonde Samenleving

Hecht jij belang aan een sterk interprofessioneel netwerk van waaruit je kunt bijdragen aan de transitie naar een gezonder samenleving? Bezoek dan een van de Open Leersessies van de Master Healthy Ageing Professional.
1 middag
NL

Aletta’s Regional Year Challenge

De Year Challenge biedt studenten de mogelijkheid om te werken met echte data binnen hun onderwijsprogramma, met een focus op het verbeteren van hun data skills, kritisch denken, probleemoplossend vermogen en onderzoeksvaardigheden.
EN

Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling

De post-hbo-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) richt zich op (gezins)hulpverleners die gezinnen met complexe en meervoudige problemen willen ondersteunen bij het herstellen van de regie over hun leven. De opleiding combineert praktijkgericht leren met methodisch werken en biedt tools voor effectieve gezinsbegeleiding, intervisie en werkbegeleiding binnen het sociale domein
Deeltijd
1 jaar
NL

Gezinscoach

De cursus Gezinscoach biedt professionals in de zorg en welzijn de vaardigheden om gezinnen met complexe problematiek te begeleiden. De cursus richt zich op communicatie, systeemtheorie en oplossingsgericht werken, aangevuld met praktijkgerichte oefeningen en reflectie op eigen casuïstiek
Deeltijd
1/2 jaar
NL

Evaar Dementie!

De training Ervaar Dementie! biedt zorg- en welzijnsprofessionals de kans om met Virtual Reality te ervaren hoe mensen met dementie de wereld beleven. Dit unieke inzicht draagt bij aan meer begrip en empathie in de zorgpraktijk
Deeltijd
1 middag
NL

Jeugd- en Gezinsprofessional

De cursus Jeugd- en Gezinsprofessional bij NHL Stenden richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis om ouders en jongeren in complexe opvoedsituaties professioneel te ondersteunen. Praktijkervaring, reflectie en actuele casuïstiek staan centraal, met de mogelijkheid tot registratie bij het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd).
Deeltijd
1 jaar
NL

Praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ)

De post-hbo-opleiding Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) leert zorgprofessionals om binnen huisartsenpraktijken psychische en psychosociale ondersteuning te bieden. Je ontwikkelt praktische vaardigheden, zoals gesprekstechnieken en cognitieve gedragsbegeleiding, en leert volgens landelijke richtlijnen te werken. Praktijkopdrachten sluiten nauw aan bij je werkervaring en geven direct toepasbare inzichten.
Deeltijd
1 jaar
NL

Sociaal Werk (Ad)

De Associate degree Sociaal Werk biedt een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding waarmee je je specialiseert in de sociale sector. Je leert methodisch handelen, samenwerken, en het bevorderen van participatie en welzijn, met keuze uit richtingen als forensische hulpverlening, buurtontwikkeling en gezondheid. Ideaal als opstap naar de arbeidsmarkt of doorstuderen in Social Work of Pedagogiek
Deeltijd | Voltijd
2 jaar
NL

Hedwig & Katrien - umcg

Education Festival 2024

Best Practice Awards

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding