Studeren voor een gezonde samenleving

Omgaan met schaarste en (digitale) technologie

Eén op de drie zorggebruikers ervaart schaarste. Er zijn lange wachttijden voor een consult en het is moeilijk persoonlijk contact te krijgen met zorgverleners. Personeel in de zorg ervaart een hoge werkdruk en we weten dat het zorgsysteem nog verder zal vastlopen. Het is nodig andere keuzes te gaan maken en oplossingen te zoeken buiten de zorg.
Hoe speelt (digitale) technologie hierin een rol?

Samen werken aan digitale gezondheidsvragen

De samenleving digitaliseert in rap tempo: we beeldbellen met de dokter, vragen medische gegevens op via een online portaal en bestellen onze medicijnen op een website. Handig toch? Ja, voor veel mensen wel. Maar er is ook een grote groep die niet meekomt in al dit digitale geweld, zij hebben onvoldoende digitale gezondheidsvaardigheden.

In het Digitale Gezondheidslab werken studenten en (vrijwilligers)organisaties samen aan het bevorderen van digitale gezondheidsvaardigheden, onder meer door actieonderzoek.

Waarom dit project?
Meerdere burgerinitiatieven, zoals de zogenoemde Bloeizones in Fryslân, richten zich op het digitaal vaardiger krijgen van mensen. Gelijktijdig met als doel de gezondheid te bevorderen. Een veel gehoord signaal bij de lokale initiatieven is dat men helaas niet altijd goed in staat is de meer kwetsbare mensen uit de gemeenschap te bereiken en mee te laten doen. Ook professionals uit het welzijnswerk, zorginstellingen en lokale overheden ervaren dit. Zij vragen zich af hoe de doelgroepen op een laagdrempelige en uitnodigende manier te bereiken, welke digitale toepassingen zich hiervoor het best lenen en welke activiteiten daarbij geschikt zijn. Voor dergelijke vragen kunnen ze aankloppen bij het Digitale GezondheidsLab.

Waar werken we aan?
Ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking komt niet goed mee met de digitalisering van de samenleving. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met internetbankieren, e-mailen of het inloggen met hun DigiD. Deze groep met lagere digitale geletterdheid heeft vaak ook mindere gezondheidsvaardigheden (Pharos 2022). Dit maakt het tot een grote, kwetsbare groep, aangezien zorg en sociale ondersteuning de komende jaren alleen maar digitaler worden.
Al deze technologie biedt kansen, maar is tegelijkertijd een risico: voor de kwetsbare groepen wordt de toegang tot essentiële zorg, ondersteuning en faciliteiten door deze digitale drempels juist alleen maar lastiger. Hoe gaan we dit klassieke Mattheus-effect voorkomen? Informele wijk- en dorpsinitiatieven kunnen hierin waarschijnlijk een belangrijke rol spelen.

Het projectteam
Het Digitale GezondheidsLab wordt mogelijk gemaakt door Hi!Noord en uitgevoerd door het lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van NHL Stenden Hogeschool, in samenwerking met onder andere bibliotheken, vrijwilligersorganisaties en zorg- en welzijnsorganisaties. 

Hoe pakken we het aan?
Een eerste inventarisatie vanuit het Digitale GezondheidsLab in de Friese regio maakt duidelijk dat sommige lokale initiatieven al veel aan het experimenteren zijn. Er wordt echter nog weinig kennis en ervaring gedeeld tussen de verschillende ‘mienskippen’, terwijl dit ieders ontwikkeling duidelijk zou versnellen. Hierin neemt het Digitale GezondheidsLab een rol, waarbij we de OPHELIA-methodiek (Batterham, 2014) als kader nemen. Deze methodiek is er specifiek op gericht om vanuit de bestaande gemeenschap passende activiteiten te ontwikkelen gericht op digitale (gezondheids)vaardigheden.

Het DG-lab draagt bij aan het bijeenbrengen van betrokken partijen om vervolgens samen met de doelgroep oplossingen te verzinnen om digitale gezondheidsvaardigheden te bevorderen. Studenten werken in hier mee door (actie)onderzoek te doen samen met betrokken organisaties zoals de bibliotheek en andere (vrijwilligers)organisaties.

Wat zijn de voornaamste resultaten?
De eerste inventarisatie vanuit het Digitale GezondheidsLab heeft duidelijk gemaakt dat de Friese dorps- en wijkinitiatieven een onmisbare schakel zijn in de strategie om digitale gezondheidsvaardigheden naar een hoger plan te krijgen. Zij hebben letterlijk de benodigde straatwijsheid om op passende wijze de doelgroep te benaderen. Ze bieden bovendien de context om in co-creatie met de doelgroep een passend aanbod verder vorm te geven. Om het gesprek tussen vrijwilligers, betrokken professionals en de doelgroep te faciliteren is vanuit het DG-Lab een gespreksmodel ontwikkeld.

Lokale initiatieven kunnen hun activiteiten sneller doorontwikkelen wanneer er meer van elkaar geleerd wordt: er zijn veel creatieve ideeën en voorbeelden te vinden, maar deze kunnen meer onderling gedeeld worden. 

NHL Stenden ook actief als coalitietrekker Basisvaardigheden binnen de Friese Preventie Aanpak. Via die weg kan het DG-Lab een bijdrage leveren aan effectieve aanpakken voor alle Friese gemeenten en het agenderen van digitale gezondheidsvaardigheden.

Opleidingen binnen het thema Omgaan met schaarste en (digitale) technologie

Master Health Innovation

Ontwikkel je tot innovatiespecialist op het gebied van zorg en welzijn. Je werkt aan slimme (digitale) oplossingen voor praktische problemen waar zorgverleners en mensen die zelfstandig willen functioneren tegenaan lopen.
Deeltijd | Voltijd
2 jaar | 1 jaar
NL

Master Pedagogiek

Specialiseer je in opvoedings-, ontwikkel- en vormingsvraagstukken. Je ontwikkelt je tot een pedagoog die onderbouwde innovaties en verbeteringen wil realiseren in het jeugd en educatieve domein. Je kunt je specialiseren in gezinssystemen.
Deeltijd
2 jaar
NL

Master Healthy Ageing Professional. Transitie Gezonde Samenleving

Wil jij ondernemend en interdisciplinair samenwerken om veranderingen in de samenleving teweeg te brengen? Zoek je een weg buiten de gebaande paden en hecht je aan diepgang? Dan is de master Healthy Ageing Professional iets voor jou!
Deeltijd | Voltijd
2 jaar | 1 jaar
NL

ReMa: Health Systems & Prevention track

Are you interested in clinical psychosocial research with a focus on health systems, health policy and prevention? The CPE track Health Systems and Prevention (HSP) might be the programme for you!
Voltijd
2 jaar
EN

MSc Business Admin – Health

Add value to health and care. How can healthcare improve health outcomes and patient experiences while containing costs and guaranteeing access for all? How can healthcare improve health outcomes and patient experiences while containing costs and guaranteeing access for all?
Voltijd
1 jaar
EN

Minor Health Innovation

Centraal staat het op een multidisciplinaire manier ontwikkelen en toepassen van innovatieve oplossingen en voorzieningen voor zorgverleners en gebruikers op het gebied van zorg en welzijn. Waar liggen de behoeften en hoe sluit je hierbij aan met het ontwikkelen van innovatieve (digitale) oplossingen?
Voltijd
1/2 jaar
NL

Minor Expeditie het Gezonde Noorden

Hoe zorg je voor een veerkrachtige en gezonde leefomgeving voor jong en oud? In deze minor draag je daar als student van het mbo, hbo en wo aan bij, met elkaar én met inwoners, bedrijven en de lokale overheid van Appingedam.
Voltijd
1/2 jaar
NL

Traineeship Hi!Noord Zorg en Gezondheid

Ben jij een ambitieuze starter die wil bijdragen aan de toekomst van het gezondheidsdomein? Tijdens dit traineeship stap je in de wereld van zorg en welzijn en groei je als persoon en professional. Het is een samenwerking tussen de Hanze en VONK en ontwikkeld in het kader van Hi!Noord.
1 jaar
NL

Open Leersessies Transitie Gezonde Samenleving

Hecht jij belang aan een sterk interprofessioneel netwerk van waaruit je kunt bijdragen aan de transitie naar een gezonder samenleving? Bezoek dan een van de Open Leersessies van de Master Healthy Ageing Professional.
1 middag
NL

Aletta’s Regional Year Challenge

De Year Challenge biedt studenten de mogelijkheid om te werken met echte data binnen hun onderwijsprogramma, met een focus op het verbeteren van hun data skills, kritisch denken, probleemoplossend vermogen en onderzoeksvaardigheden.
EN

Innovatief idee brengt filosofie en goed burgerschap terug in de klas

Dit innovatieve idee zorgt ervoor dat basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met filosofie en burgerschap.

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor deze opleiding